SUP CENDAWAN BERKRIM ( Cream of Mushroom Soup)
http://muhdkamil.org/rozaroslan/2011/11/16/sup-berkrim/
Bahan-bahan:
300 g cendawan butang segar [dihiris ]
1 batang leeks [dipotong nipis]
½ biji bawang besar [dicincang]
1 pokok parsley [dicincang halus]
1 – 2 sudu besar mentega
1 -2 sudu besar tepung gandum
500 ml air rebusan sayuran atau air rebusan ayam
200 ml susu segar penuh krim
100 ml krim [heavy cream]
Garam secukup rasa
Lada hitam atau lada sulah secukup rasa.
Cara membuatnya :
1. Panaskan mentega di dalam periuk besar. Masukkan bawang besar, cendawan, leeks dan parsley ke dalamnya.
2. Apabila bahan-bahan mulai layu, masukkan tepung dan biarkan seketika.
3. Masukkan air rebusan sedikit demi sedikit agar tepung tidak berketul. Biarkan bahan merenih selama 20 minit.
4. Masukkan susu tetapi jangan sampai mendidih. Ketepikan 1/3 cendawan untuk hiasan.
5. Kemudian kisar semua bahan dengan menggunakan pengisar tangan [hand mixer] atau mesin pengisar [blender].
6. Apabila semua bahan lumat, masukkan kembali ke dalam periuk dan panaskan.
7. Masukkan krim [heavy cream], cendawan yang diketepikan, garam dan lada hitam.
8. Hidangkan semasa panas dengan taburan cendawan dan sedikt hirisan parsley.
9. Enak dimakan bersama roti bawang putih di awal hidangan [starter]
Nota : Gantikan sahaja sayur-sayur [rebus dan kisar] untuk jenis-jenis sup yang berlainan.
Ratna,
Kak Ngah pernah berpesan kepada anak-anak sambil mereka menghirup sup berkrim panas ,” hidup ini biar jadi cream among the cream. Tengok.. heavy cream itu diletakkan di atas sekali. Kuantitinya tidak banyak tetapi diberikan penghargaan. Dihormati sebagai penyeri yang berkualiti. Benar, letaknya di atas sekali.”
No comments:
Post a Comment